Tein elämäni ensimmäisen kerran leipää.
Kaverini mainitsi pataleivästä pari päivää sitten, joten bongailin reseptin netistä (ja myöhemmin myös Pirkka-lehdestä) ja ryhdyin tuumasta toimeen.
7 dl vehnäjauhoja
3,5 dl vettä (n. 42 asteista)
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa (olisi voinut olla enemmänkin)
1. Sekoita kulhossa kuivat aineet ja sekoita nopeasti joukkoon lämmin vesi,
älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä se tekeytymään
huoneenlämpöön n. 12-18 tunniksi (mulla oli noin 13 tuntia).
2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, taittele nopeasti palloksi (älä
vaivaa!) ja jätä leivinliinan alle kohoamaan vielä reiluksi puoleksi
tunniksi.
3. Laita kannellinen uunipata (käytin uuninkestävää teräskattilaa) kylmään uuniin ja kuumenna
uunia 225 asteessa noin puolisen tuntia. Ota pata pois uunista, nakkaa
taikinapallo vuokaan ja paista leipää 30 minuuttia kannella peitettynä.
Ota kansi pois padan päältä ja paistaa leipää vielä 15 minuuttia.
ps. Älä huolestu vaikkei leipä kohoaisi liinan alla. Omani oli ihan lettu, mutta kyllä se valmiina leivälle näytti.
Ja maistui.
T. Miina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Heitä kommentilla!